Inleiding

 

De gezondheid van iedereenDtenBrinke

Directeur Dick ten Brinke:

“De Gemeentelijke Gezondheid Dienst heeft een goede naam. Met name onze vakkennis en specifieke ervaring stellen onze klanten op prijs. Het is natuurlijk mooi als we dit van onze klanten horen. Vaak vertellen ze dan dat het nuttig is dat we diensten leveren aan allerlei burgers. Zelf komen ze meestal niet bij de GGD. Hun kinderen hebben de middelbare school afgemaakt of zijn nog niet schoolgaand. Zelf voelen ze zich gezond en hebben alle reizigersvaccinaties op peil. Dus is de GGD voor hen persoonlijk niet nodig … denken ze.

Ik dacht het toch wel. Iedere burger heeft belang bij het werk van de GGD. De GGD onderscheidt zich met haar takenpakket voor een deel van andere zorg en dienstverleners. Wij richten ons op preventie en het voorkomen van inzet van zorg. Natuurlijk, we doen aan individuele dienstverlening en streven naar tevreden klanten. Daarnaast is onze belangrijkste opdracht het beschermen, bewaken en bevorderen van de publieke gezondheid. De gezondheid van iedereen. Van alle burgers ongeacht leeftijd, geslacht en maatschappelijke of sociale achtergrond.

Bescherming
Bij infectieziekten is dat het duidelijkst. Iedereen kan in aanraking komen met een besmettelijke ziekte, van mens of dier. Niemand wil het zikavirus, ebola of Q-koorts oplopen. Iedereen kan te maken krijgen met milieuvraagstukken die je wil vermijden. Niemand wil gevaarlijke stoffen inademen na brand of ramp. Iedereen wil graag dat maatschappelijke voorzieningen zoals kinderopvang betrouwbaar zijn en GGD-toezicht krijgen. En iedereen wil dat er een meldpunt is voor misstanden of maatschappelijke zorg voor hen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. We willen zo veilig en beschermd mogelijk zijn.

Publieke gezondheid, collectieve preventie……. Het zijn van die abstracte termen……en u denkt vaak, dat gaat niet over mij. Dat doet het dus wel.

En daar zetten wij bij de GGD ons graag voor in!”

 Dick ten Brinke,
 Directeur publieke gezondheid GGD Noord- en Oost-Gelderland. 

Warnsveld gebouw GGD

De GGD verhuisde in 2015 naar een nieuw kantoor in Warnsveld

Regiokaartje